Suomen Leot

Me palvelemme. Yhdessä.

Leot tekevät yhdessä enemmän

Leot ovat leijonien nuorisojärjestö. Leot ja leijonat ovat tehneet aina paljon yhteistyötä esimerkiksi yhteisaktiviteettien muodossa. Lisäksi leosta on mahdollista siirtyä 30-vuotiaana leijonaksi. Leot ja leijonat jakavat saman arvomaailman ja pyrkivät auttamaan ympärillä olevia ihmisiä. Palvelu on yhteinen nimittäjä leojen ja leijonien välillä ja mahdollistaa sen, että yhteistyö sujuu hyvin. Yhteisaktiviteeteista tuoreimpia on Auta Lasta, Auta Perhettä  -aktiviteetti, jota on helppo toteuttaa yhdessä. Aktiviteetti onkin toteutettu monessa kaupungissa ympäri Suomea.

 

Suomalaisissa leijonissa on paljon entisiä leoja.  Seuraavaksi on erään suomalaisen nykyisen leijonan, entisen leon, ajatuksia siitä, millaista oli olla leo ja miksi hän siirtyi leijoniin leoiän täytyttyä.

 

 

Olet ollut aiemmin leo. Mikä on parasta leotoiminnassa? Mikä on paras muistosi leoajalta?

 

”Leotoimintaan liityin kaudella 1988-89. Tammikuun kokouksessa pääsin jäseneksi.

 

Parasta hommassa oli tekemisen meininki. Lisäksi sain kokemuksia ja ystäviä. Monia asioita on jäänyt mieleen, vastaanottokodin joululahjat, vakuutusten puhelinmyynti, lautasantenniprojekti kaikkine mausteineen, lukemattomat charterit, vuosikokoukset, foorumit ja ennen kaikkea klubikokoukset.”

 

Miksi sinusta tuli leijona? Olitko leo 30-vuotiaaksi asti ja siirryit leijoniin vasta tämän jälkeen? Piditkö välissä taukoa?

 

”Leijonaksi tulin, kun ikä tuli täyteen leoista. Silloin ikäraja oli 28 vuotta, ja viimeisellä kaudellani täytin 29. Olin silloin piiripresidentin virassa.

 

Siirryin heti leijoniin omaan sponsoroivaan taustaklubiin. Silloin oli ensi kertaa otettu käyttöön leosta leijonaksi siirtymissysteemi, jossa ei tarvinnut maksaa liittymismaksuja.”

 

Miksi leojen pitäisi siirtyä leijonatoimintaan 30-vuotiaina, kun leoikä päättyy?

 

”Vanhojen leojen on syytä antaa tilaa nuoremmalle sukupolvelle ja siirtyä itse eteenpäin. 30 vuotta on jo vanha leoksi. Kun siirtyy leijonaklubiin, joka sponsoroi omaa leoklubia, voi leoilua jatkaa leoneuvojana. Tällöin kuitenkin pitää pystyä pitämään neuvojan avustava rooli. Ja kun on leoneuvojana ollut aikansa, voisi olla sopiva piirin leojohtajaksi tai jopa liiton leojohtajaksi. Mutta tällöin olisi syytä ymmärtää leijonien maailma, ja tietää mitkä tarpeet ovat leijonaklubien leoneuvojillakin, ei ainoastaan leoilla. Moni leoneuvoja ei itse ole ollut leo.

 

Leoista leijoniksi hommassa on yksi suuri ongelma. Suurin osa leoista on tyttöjä, ja suurin osa leijonaklubeista on miesklubeja. Se voi rajoittaa jäseneksi liittymistä. Jokaisessa leijonaklubissa on oma henki ja kulttuuri. Siksi olisikin hyvä saada enemmän tietoa leoklubin jäsenille tästä leijonaklubien sisäisestä hengestä. Kannattaakin rohkeasti vierailla useammassa paikkakunnan leijonaklubissa ennen kuin tekee liittymispäätöksen. Ja voihan olla, että vaikka kyseessä miesklubi, niin he ottavatkin naisia joukkoonsa, eivät vain omilta rutiineiltaan sitä ole itse ymmärtäneet ajatella.”

 

Mitä leot ja leijonat voisivat tehdä yhdessä? Onko meillä mitään yhteistä?

 

”Leot ovat dynaamisia. Ensin tehdään ja sitten mietitään. Leijonat ovat puolestaan kehittäneet vuosikymmenien aikana omat perinteensä ja noudattavat sitten niitä, joskus liiankin kirjaimellisesti.

 

Leijonat voisivat oppia leoilta, miten voi siirtyä pois omalta mukavuusalueeltaan ja kuitenkin saada aikaiseksi jotain. Leijonat voisivat puolestaan auttaa pitkän tähtäimen suunnitelmallisuudessa ja toiminnan

Talvipäivillä 2013 Tuusulassa talviolympialaisten jälkeen yhteishenki on korkeimmillaanjohtamisessa.

 

Ja yhteiset aktiviteetit ovat se suola. Hyvä esimerkki oli leijonien lastenjoulujuhla, minne leojen hallitus osallistui. Se piristi leijonien tunnelmaa, kun paikalla oli joukko aktiivisia leoja, jotka laittoivat tuulemaan. Tempauspäälliköltä tuli vielä tammikuun kokouksessa suuri kiitos leoille.

 

Leijonat voisivat myös opastaa tempauksessa leoja organisoinnissa. Esimerkiksi kerrotaan, kuinka järjestyy vaikkapa arpajaispalkintojen kerääminen ja miten arpajaispöytä kannattaa järjestellä, jotta myynti käy paremmin, ja pöydältä on helppoa löytää oikeat voitot.

 

Ollessani leoklubin presidentti avustimme paikallista leijonaklubia tempauksessa. Tempauspäällikkö otti minut "oppipojaksi", ja kiertelin hänen kanssaan tempausaluetta tehden niitä tehtäviä, joita tempauspäälliköllä oli tässä tapahtumassa, ja samalla hän esitteli minulle klubin jäseniä ja eri toimipisteitä tempauksessa. Tästä oppi paljon enemmän, kuin jos olisin ollut vain onginnassa verhon takana täyttämässä ongenkoukkuun yllätyspalkintoja.”

 

 

 

Sekä leona että leijonana voit auttaa muita ja samalla tutustua moniin uusiin ihmisiin ja harjoitella arvokkaita uusia taitoja. Leot ja leijonat voivat tehdä paljon yhteistyötä ja näin omaksua toisiltaan hyviä toimintatapoja. Yhteistyö on antoisaa, ja tilaa toteuttaa itseään on paljon!